De geschiedenis van koffie begint zo rond de 14e eeuw. Dan wordt de arabica koffie en zijn werking ontdekt in het Ethiopische koninkrijk Kaffa. Hier komt ook de naam koffie vandaan en nog altijd zijn er bekende regio’s in Ethiopie waar koffie wordt verbouwd zoals Sidamo en Yirgacheffe. De ontdekking van de werking van koffie wordt door velen op een eerder tijdstip al toegewezen aan de ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi. Die merkte dat zijn geiten energie kregen van het eten van de bessen. Qua bereiding goten de monniken aanvankelijk heet water over de bonen, later ontdekten ze dat er extract uigehaald kon worden.

Uiteindelijk werd de koffie (qahwah) bekend en populair onder de arabieren. In de 15e eeuw bereikt de koffie Egypte maar uiteindelijk ook de havenstad Mokka in Jemen waarna de koffie zich verder verspreidde. Via Jemen kwam het in Turkije terecht waar de populatiteit van het drankje alleen maar verder toeneemt. Turkse koffie is overigens de enige koffie die wordt geserveerd met het koffiedik nog in de kop. Je maakt het namelijk door gemalen koffie met wat suiker en water aan de kook te brengen. Maak daarom niet de fout om, als gierge hollander, het laatste restje ook achterover te slaan. Dat resulteert namelijk in een middagje flossen. Het koffiedik dat achterblijft in de kleine kopjes wordt gebruikt om de toekomst te voorspellen. Zodra de koffie is opgedronken, zet je het schoteltje op het kopje. Daarna doe je een wens en dan draai je het kopje om. De laag koffiedik vormt dan patronen op het schoteltje. Er bestaan zelfs applicaties voor de mobiele telefoon, waarbij je een foto van je koffiedik kan doorsturen naar een waarzegger.

 

 PR Koffie - geschiedenis van koffie distributie

 

Vanuit Turkije bereikt koffie uiteindelijk italie om vervolgens over heel europa verspreid te raken. Amsterdam is vervolgens jarenlang de stad waar de koffie verhandeld wordt. (Tegenwoordig New York). Vanuit Amsterdam zorgt de VOC er tenslotte voor dat de koffie ook in overzeese gebieden als Indonesie terecht komt. Tegenwoordig is Brazilie het grootste koffieproducerende land ter wereld. Ongeveer 1/3 van alle koffie komt er vandaan. Jaarlijks wordt er wereld wijd zo’n 150 miljoen zakken koffie geproduceerd. De meeste zakken hebben een gewicht van ongeveer 60 kilogram.

 

PR Koffie - ruwe koffie in jute zakken opslag