Er zijn verschillende koffiesoorten maar de twee (coffea) die het meest bekend zijn, zijn de Arabica en Robusta. De arabica boon komt het meest voor. Ongeveer 60 tot 70% van de geproduceerde koffie is arabica en komt veelal voor in Zuid-Amerika. De robusta komt met name voor in Zuidoost Azie. Wat ze gemeen hebben is dat ze groeien tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. Daarboven en daaronder wordt het te koud om koffie te verbouwen.

 

 PR Koffie - gebieden waar koffie groeit wordt verbouwd

 

De koffiebes begint als een bloem. Het duurt ongeveer 9 tot 11 maanden voor dat de Arabica boon gerijpt is, voor de Robusta duurt dit ongeveer 7 tot 9 maanden. Over het algemeen wordt er 1 keer per jaar geoogst. De oogstperiode duurt 10-12 weken.

 

  PR Koffie - koffieplant in bloei              PR Koffie - Rode Koffiebes rijp

 

Arabica Koffiebonen

Arabica koffie groeit op hoogten tussen de 600 tot 1800 meter boven zee de zeespiegel waarbij de temperatuur tussen de 15 en 25 graden moet liggen en waar zo’n 150 centimeter regen per jaar valt. Ongeveer 60 tot 70% van de koffie is arabica en komt veelal voor in ZuidAmerika, met name Brazilie. Arabica wordt veelal als lekkerder beschouwd dan robusta. Arabica koffiebonen hebben mamelijk een kenmerkende smaak, verfijnd aroma en een zachte, volle smaak met een hogere aciditeit. Mits de zetmethode goed wordt uitgevoerd, ontstaat er een mooi gebalanceerde koffie.

 

Robusta Koffiebonen

De robusta komt met name voor in West en centraal Afrika en in Zuidoost Azie waarbij met name Vietnam en Indonesie grote producenten zijn. Robusta bonen zijn bitterder en zuurder van smaak. Ook bevat robusta meer cafeïne dan Arabica bonen, gemiddeld zelfs twee keer zoveel. Daarbij is robusta makkelijker te verbouwen. De plant kan namelijk op lagere hoogten worden verbouwd en groeit al bij temperaturen van 25 tot 30 graden celcius. Daarbij komt dat Robusta normaliter goedkoper is dan arabica. De handel in robusta vindt anders dan in arabica niet plaats in New York maar in Londen. Daarbij wordt gehandeld in MT en niet in LBS.

Dat robusta bitterder is komt door het hogere gehalte pyrazine. Hierdoor wordt beweerd dat Robusta meer gezondheidsvoordelen heeft aangezien Pyrazine tumoren bestrijdt, antibiotische effecten heeft, convulsies stopt, tuberculose bestrijdt en diuretische effecten heeft.

Vanwege de bitterheid, zal anders dan bij arabica, robusta meestal in een blend met arabica verwerkt worden. Alleen robusta of een single origin robusta zul je niet vaak tegenkomen op de markt. 

Qua uiterlijk zijn arabica bonen wat platter, langwerpiger en donkerder van kleur zodra ze gebrand zijn. Robusta daarentegen is wat vettiger zodra ze gebrand is.

 PR Koffie - Arabica koffie bonen en Robusta koffie bonen

 

Een koffiebes bevat meestal 2 koffiebonen. Deze zijn voordat ze gebrand worden groenig van kleur en zijn kneppelhard en smaken nergens naar. Maak daarom niet de fout om erop te bijten, tenzij je graag naar de tandarts gaat. Gebrande bonen daarentegen kun je met gemak met je nagel doormidden breken. Koffiebonen voor espresso worden donkerder gebrand dan bonen voor filterkoffie.

 

 PR Koffie - groene ruwe koffie bonen op rooster