Er zijn veel factoren die de smaak bepalen. Ook al is de blend nog zo goed, met de verkeerde koffiemachine of bediener kun je het alsnog verpesten. Omdat het hier een natuurproduct betreft moet je na iedere oogst weer de samenstelling bepalen om dezelfde smaakbeleving te behouden. Hieronder een overzicht van de verschillende factoren die van invloed zijn op jouw kopje koffie. 

Verschillende factoren die de smaak beïnvloeden.

 • De Blend;
 • Koffiesoort;
 • Klimaatomstandigheden en grond waarin de plant groeit;
 • De hoogte waarop de plant groeit. De hoger de beter de smaak wordt; 

 PR Koffie - koffie bonen smaak piramide 

 • De grootte van de boon;
  Hoe groter de boon de beter de kwaliteit en het extract. Echter bestaat de kans bij screen 20 dat de boon al breekt tijdens het branden en verpakken zodat er zogenaamde olifantoren ontstaan;

         

Screen Size

Inches

Industry Classification

Central and South America

Colombia

Africa and India

20

20/64

Very Large

   

Elephants*

18

18/64

Large

Superior

Supremo

AA

16

16/64

Large

Segundas

Excelso

AB

14

14/64

Medium

Terceras

 

C

12

12/64

Small

Caracol

   

10

10/64

Shells

Caracolli

   

8

8/64

Shells

Caracolillo

   
 • De samenstelling van de blend;

Er zijn oneindig veel combinaties te verzinnen van Arabica bonen en natuurlijk kunnen Arabica en Robusta ook worden gemixt. Arabica wordt vaak gezien als de ultieme koffieboon en het is daarom raadzaam een blend te kiezen met een hoog Arabica gehalte. Door het vettige laagje van de Robusta bonen kan namelijk je volautomatische espressomachine op den duur namelijk verstopt raken.

Als je voor een koffie melange kiest van Arabica en Robusta, ga dan voor een minimale verhouding van 80-20 %. Voor een espresso (en dus cappuccino) blend kies dan voor een 70-30 of 80-20 verdeling.

De perfecte kop koffie heeft een heerlijk aroma, goede kleur, body en smaak. Daartoe worden verschillende koffiebonen eigenlijk altijd met elkaar gemengd en is het niet simpelweg van alles bij elkaar gooien. Het samenstellen van een goede blend kost veel tijd en vereist de nodige kennis,  kunde en passie voor het product. Het branden van een single origin coffee is veel eenvoudiger. Bij een blend zijn de smaken echter complexer en heeft een breder smaakprofiel omdat de gekozen koffiebonen die elkaar aanvullen en versterken. Het onderhouden van een melange is ook een hele klus. Je moet rekening houden met de beschikbaarheid en de prijs van meerdere koffiesoorten, maar ook met de weersomstandigheden in het land van herkomst. Zo kan een boon van een plantage het ene jaar heel anders smaken dan het jaar er op.

 • Verpakking & versheid;

Koffie kan nooit meteen na het brandproces gedronken worden omdat de koffiebonen eerst moeten ontgassen en afkoelen. Vers gebrande bonen kun je het beste eerst vijf dagen in de verpakking laten ontgassen en espressobonen zelfs 7 dagen omdat deze langer gebrand zijn. Daarna komt de koffie pas goed tot zijn recht. Koffie kun je het beste niet te oud laten worden, want hoe minder vers de koffie, hoe meer smaak er verloren gaat. Koffie zal niet bederven, maar de aroma’s verminderen wel degelijk na verloop van tijd. Lucht speelt daarbij een belangrijke rol. Goede koffies worden anders verpakt dan koffies die in grote aantallen worden geproduceerd en die bijvoorbeeld voor supermarkten bestemd zijn. Kwaliteitskoffie worden daarom anders verpak, namelijk in een verpakking met een ventiel (valve). Dit ventiel zorgt dat de gassen de zak wel uit kunnen maar dat er geen lucht de zak in kan. Zo’n verpakking ziet er heel anders uit dan verpakkingen die vacuum zijn gezogen en die op bakstenen lijken.   

Het brandproces
 • Brandtemperatuur;
 • Hoeveelheid toegevoegd water;
 • Duur van het branden;
 • Hoe oud is je koffie (koffie bederft niet maar de aroma neemt af in tijd);
 • Maalgraad van je koffiemachine;

De koffie wordt gebrand op temperaturen tussen de 200 en 230 graden. Het branden gebeurt in treden waarbij iedere trede zijn eigen temperatuur kent. Ook is de temperatuur afhankelijk van de blend die gebrand wordt. Een cappuccino blend zal tegen hogere temperaturen gebrand worden. Ook de tijd luistert zeer nauw. Dezelfde koffiebonen een minuut langer branden geeft al een geheel andere smaak. Grote branderijen zullen branden in een tijd van circa 6 minuten. Bij middelgrote niet retail georienteerde branderijen zal de slowroast methode van toepassing zijn waarbij er twaalf minuten over gedaan wordt zodat de boon ook van binnen goed bruin is.

Tijdens het branden zie je de koffie langzaam donkerder worden, maar tevens zet de boon uit door de hitte. Tegelijkertijd verlies de boon gewicht aan vocht en bliezen. Een gewichtsverlies van 15 tot 18 procent is tijdens het branden niet ongebruikelijk. Een truuk van een slechte koffiebrander zal in tijden van crisis zijn om naast het percentage van de goedkopere robusta te verhogen, de hoeveelheid toe te voegen water te verhogen hetgeen de smaak niet ten goede komt. Ook de koffiebranch kent daarmee een plofkipvariant.

 

 PR Koffie - koffie branden

In de trommel zal de koffie al afgekoeld worden met water. Daarna zal de koffie veelal in een ronddraaiende bak (controx) terechtkomen waarna de koffie met lucht wordt afgekoeld. Uiteindelijk zal de koffie opgezogen worden en zullen zwaardere stukken er uitvallen. Eventueel metaal zal bij het verpakken er uitgehaald worden door middel van een detector. 

 PR koffie - koffiebrander

Branderijen maken veelal gebruik van branders van het Duitse merk Probat uit Emmerich. Een bedrijf dat branders maakt voor 60 kg per uur maar ook voor de productie van 3000 kg per uur. Trommels die zo groot zijn dat je er bijna in kunt staan. Een bedrijf dat zeer de moeite waard is om te bezichtigen mocht je ooit de kans krijgen.

In de praktijk vindt het blenden ofwel voor het branden danwel na het branden plaats. Wat beter is, is onduidelijk. Het kiezen voor een specifiek brandproces per koffiesoort klinkt aannemelijker hoewel je het risico loopt op meer breuk doordat je nog moet blenden.

Het koffiezetten

 • Juiste hoeveelheid koffie
 • Juiste aandruk gewicht;
 • Juiste zet temperatuur (niet gekookt, circa 80 graden)
 • Juiste zet druk;
 • Water kwaliteit.

 

 PR koffie - probat koffiebrander

Kijk goed welk type koffie je koopt met het oog op de koffie die wilt zetten. Espresso wordt bijvoorbeeld heel anders gebrand dan filterkoffie of reguliere koffiebonen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het type machine dat je gebruikt. Het water in een espresso machine wordt onder hoge druk door de koffie wordt geperst wat een smaakexplosie tot gevolg heeft waarbij de intensiteit van de dominante smaken wordt benadrukt. Espressobonen worden langer gebrand dan reguliere blends, zodat de smaak beter uit komt in een cappuccino.

 

 PR Koffie - barista koffiezetten pistonmachine

Hoe zit het dan met de blends van PR koffie:

Wij menen kwalitatief zeer hoogwaardige blends te verkopen Dit omdat wij in onze blends gebruik maken van:

 • Veel arabica, de blond en medium zijn bestaan voor 80 a 90% uit arabicabonen;
 • De dark is 70% arabica en hierdoor zeer geschikt voor espresso en cappuccino;
 • De gemalen bestaat zelfs voor 60% uit arabica terwijl roodmerk achtige blends veelal uit robusta zal bestaan;
 • Wij selecteren arabica die SHG zijn, of te wel strictly high grown;
 • Wij selecteren arabica met grootte 17/18;
 • Wij verpakken onze koffie in een zak met ventiel;
 • Wij zijn transparant over de samenstelling van onze blend en hebben veel aandacht voor detail en kwaliteit.
 • Wij verkopen koffie waarbij de houdbaarheid maximaal een jaar is.