Koffiebereidingen

Een Cortado is een espressovariant, die minder bitter is daar er een hoeveelheid warme melk aan wordt toegevoegd. Deze wordt vooral in Spanje, Portugal en Cuba gedronken. Het is de bedoeling dat de drank voor tussen de 30% en 50% uit warme melk bestaat. De Cortado is onder verschillende namen bekend. Zo wordt deze in het Catalaans "Tallat" genoemd, in het Portugees "Pingo" of "Garoto" en in het Frans "Noisette" en op Cuba noemen ze het een "Cortadito".

De Cortado wordt weleens verward met koffie verkeerd. Hiervoor wordt echter geen espresso gebruikt maar gewone koffie.

Voor het maken van de Cortado heb je de Excellent Blond 1 Kg - Intensiteit 2/5 nodig.

Een Doppio is een dubbele espresso in een kopje. Een Doppio bevat 60 ml water. Dit water wordt op zo'n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd
bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 40 tot 60 seconden.

Voor het maken van de Doppio heb je de Excellent Dark 1 Kg - Intensiteit 5/5 nodig.

Frappé is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt. Het wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje.

Benodigdheden:

  • 1,5 theelepel oploskoffie
  • 2 theelepels suiker
  • eventueel een scheutje melk als je niet van sterke koffie houdt.
  • 150-175 ml koud water
  • 2/3 ijsblokjes

Mix dit mengsel voor ongeveer 30 seconden.

Een Lungo is een hele grote espresso die langer (tot wel 1 mimuut) "door blijft lopen", zodat de bittere bestanddelen in het maalsel opgelost worden en het volume groter is.
Lungo is Italiaans voor "lange koffie", die verwijst naar de langere doorlooptijd. Een Lungo bevat over het algemeen 2 keer zoveel water als een espresso.

Caffè Lungo moet je niet verwarren met Caffè Americano, wat een Espresso met heet water is. Een Lungo is rijker, maar bitterder, omdat het extra hete water door de gemalen koffie gaat en dus meer van de slecht oplosbare componenten, die normaal niet in een Espresso eindigen, meeneemt.

Voor het maken van de Lungo heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.

De Affogato zit tussen drank en een dessert in. Het is een heerlijke combinatie van warme koffie en koud ijs. Hiervoor schep je een bolletje vanille roomijs in een glas waarin 200 ml past. Vervolgens zet je een dubbele espresso (= Doppio) in het glas met ijs.
Resultaat: een heerlijk dessert voor mensen die zowel van koffie als ijs houden.

Voor het maken van de Affogato heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.

De Turkse koffie wordt gezet door een Cevze of een pannetje te vullen met koud water. Voeg gemalen koffie en wat suiker toe. Warm het water op, niet laten koken, en zonder te roeren.

Voor het maken van de Turkse Koffie heb je de Klassiek Gemalen 1 Kg - Intensiteit 1/5 nodig.

Een Ristretto kun je omschrijven als een geconcentreerde espresso. Bij het maken van deze koffie wordt tussen de 15 en 20 ml water gebruikt,
waardoor bittere smaken uitblijven en de koffie een zoetzure smaak krijgt.

Een Ristretto wordt gemaakt met een zelfde hoeveelheid koffie als normale espresso.
Voor 1 kopje wordt water van zo'n 95 °C door zes tot zeven gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 9 en 16 bar, gedurende vier tot zeven seconden.

Voor het maken van de Ristretto heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.