Recept voor Chili con Carne met Koffie
Recept voor 1 kop Bananen Koffie
Wat heb je nodig?
- 2 magere runderlappen (350 á 400 gram)
- 100 ml sterke koffie (ik heb Ristretto van Nespresso gebruikt)
- 1 gedroogde (grote) peper
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl paprikapoeder (liefst gerookte)
- 1/4 tl gedroogde oregano
- 1 laurierblaadje
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 1 kaneelstokje
- 2 tenen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten/tomatenblokjes (400 ml)
- 2 tl rietsuiker
- 1 paprika (rood/geel/oranje)
- 1 blikje (250 gr) bonen, bv kidney of zwarte bonen
- Zure room (optioneel)
Overige benodigdheden:
- Olijfolie
- Peper & (zee)zout
- Grote pan met deksel
- Pureestamper of 2 vorken
Hoe maak je Chili con Carne met Koffie?
Zet 100 ml koffie en leg de gedroogde peper hierin. Snijd intussen de rode ui en bak deze op laag vuur in een scheutje olijfolie. Voeg hier de komijn, paprikapoeder en oregano aan toe. Roer goed door en laat ongeveer 10 minuten bakken tot de ui zacht is en je de kruiden goed ruikt!
Haal de gedroogde peper uit de koffie en snijd deze fijn. Snijd ook de helft van de verse peper fijn (verwijder eventueel de zaadjes van tevoren) en de knoflooktenen. Voeg dit samen met een scheut van de koffie, het kaneelstokje en het laurierblad toe aan de pan.
Roer even door en voeg dan de rest van de koffie, de tomaten en de suiker toe. Maal er wat peper en zeezout overheen en roer weer goed door. Snijd intussen het vlees in blokjes van ongeveer 2×2. Voeg deze toe aan de saus.
Laat dit zo’n 3 uur zachtjes koken met de deksel op de pan en roer regelmatig even door.
Verwijder het kaneelstokje en laulierblaadje en maak het vlees fijn met een pureestamper of trek het uit elkaar met 2 vorken. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze samen met de uitgelekte bonen toe.
Laat nog een half uurtje sudderen zonder deksel, zodat de saus wat dikker wordt. Voeg op het laatst nog de rest van de rode peper toe. Serveer met een schep zure room erover en naar wens nog aardappen, rijst, brood of tortilla(chips) erbij.
Het originele recept komt trouwens van jamieoliver.com.