Koffie kost eigenlijk niet zo gek veel geld. De huidige koffiemarkt staat lager dan deze in tientallen jaren heeft gestaan en een kilo ruwe koffie kost is afhankelijk van het soort, al te koop vanaf anderhalve euro. Toch zijn er ook koffies te koop die duizenden euro's per kilo kosten. In dit stuk gaan we daar verder op in. Waarom zijn sommige koffies zo duur? Wat is daar de oorzaak van? Eigenlijk zijn er twee oorzaken van exclusiviteit, het kleine productie gebied en de beperkte productiecapaciteit.
Dieren
Zoals gezegd wordt de ontdekking van koffie vaak toegewezen aan de geitenhoeder Kaldi die zijn geiten energie zag krijgen van het eten van de koffiebessen.
Toch zijn geiten niet de enige dieren die koffie eten. Sterker nog, tegenwoordig worden er dieren speciaal gehouden om koffiebessen te eten en vervolgens weer uit te scheiden. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wel de kopi luwak uit zuid oost azie. Kopi betekent koffie in het indonesisch en Luwak staat voor een civet achtige kat. Zodra deze de koffiebessen eet wordt het vruchtvlees verteert en blijft de pit intact. Deze worden uit de ontlasting van de civetkat gehaald, gewassen, gedroogd en van de schil ontdaan, waarna ze licht geroosterd worden. Koffie van wilde civetkatten is dermate zeldzaam dat het rond de 6.600 USD per kilogram kost. Voor koffie geproduceerd door civetkatten in gevangenschap betaal je evengoed al snel 200 USD per kilogram.
Zo zijn er nog een aantal voorbeelden te geven van zeldzame door dieren uitgepoepte koffies. Een ander voorbeeld daarvan is de Jacu bird. Een vogel die in het zuidoosten van Brazilie leeft.
Maar ook in een Thais reservaat wordt de koffie verzameld die eerder door olifanten is gegeten.
Deze koffie kost slechts 1.100 USD per kilogram. En of het allemaal nou zo lekker is? Exclusief is het wel, maar uit ervaring zeggen wij, smaken verschillen, wij bestellen voortaan liever koffie bij PR koffie.
Geen dier toch duur: Jamaica Blue Mountain en Hawain Kona
Wat zijn dan andere dure koffies maar die niet het maagdarm kanaal van een dier zijn gepasseerd? Een tweetal exclusieve koffies springen er dan wat ons betreft in het oog, de Jamaican Blue Mountain en de Hawain Kona. Hier heb je het absoluut niet over koffies die vermalen worden in iets wat je in de supermarkt koopt. Het gaat hier nog altijd om koffies van meer dan € 60,- per kilo.
Op Jamaica bevindt zich ten noorden van de hoofdstad Kingston de Blue Mountain regio. De export vindt plaats via slechts een centraal handelskantoor en verdwijnt grotendeels richting Japan. Deze koffie is zo exclusief dat het niet in jute zakken wordt verhandeld maar in houten vaten.
Deze arabica koffie is bekend vanwege zijn milde en niet-bittere smaak en wordt verbouwd op een hoogte tussen de 910 en 1.700 meter boven zeeniveau. Doordat het klimaat koel en vochtig is met veel neerslag leidt dit samen met de vruchtbare, goed gedraineerde bodem tot ideale omstandigheden voor de teelt van deze Arabica koffieplanten. Bijzonder feitje is dat deze koffie wordt gebruikt als ingrediënt van Tia Maria.
De andere exclusieve koffie die in het oog springt is de Hawain Kona. Kona is een gebied van circa 9 vierkante kilometer, ook hier gedomineerd door Japanners. De koffie kent drie gradaties waarbij de Kona prime of Kona select het hoogste is. De laagste gradatie mag zelfs geen Kona heten. Vaak wordt de Kona vermengt met andere koffies. Het is echter verplicht om op de verpakking aan te geven hoeveel procent Kona de blend bevat.
De Kona kent zijn eigen proces. Binnen 24 uur van plukken wordt de koffie ontdaan van zijn pulp en 12 uur lang in een fermentatie tank gelegd. Daarna gewassen en te drogen gelegd voor 14 dagen zodat de koffie een optimaal vochtgehalte bevat tussen de 10 en 13%.